Hva kan vi hjelpe deg med?

2020-12-08T00:00:00

Väldoftande handsprit i nytt ställ

När 2020 är till ända kommer nog ”handsprit” att komma högt på listan över årets mest efterfrågade produkter. Framförallt väldoftande sådan. 

Sani är Helsingborgsföretaget som på relativt kort tid har seglat upp som något av en uppstickare på marknaden för renhållningsprodukter. Med sin väldoftande och återfuktande handsprit håller företaget som bäst på att erövra den svenska marknaden – och såväl Norge som Finland är i sikte. 

Konstnärshjälp
Bolaget startades av produktutvecklaren Peter Weege, som snart insåg att hans tekniska kompetens kanske skulle må bra av att kompletteras med lite konstnärlig ådra. 

- Jag hade hjälpt Sani med formgivning av logotyper och förpackningar, så när handspriten skulle tas fram frågade Peter om jag ville gå in som partner i det här projektet. Och det kunde man ju inte säga nej till. Handsprit är ju en livsviktig produkt i dessa tider och jag ville definitivt bidra till att den skulle nå ut till så många som möjligt, berättar konstnären Andreas Wargenbrant. 

Som konstnär är Andreas specialitet skulpturer i brons och marmor, men som partner i Sani har hans roll varit att tillsammans med Peter Weege säkerställa att deras handsprit blev en premiumprodukt. 

Luktade otäckt
- Vi fick en förfrågan från en kund om inte vi kunde ta fram en bra handspritprodukt. Peter undersökte marknaden och kom fram till att många av de produkter som fanns var av ganska dålig kvalitet. Dessutom luktar många ganska illa. Och vårdpersonal som måste använda handsprit ofta får också problem med att händerna torkar ut. 

- Så för att komma åt de problemen tillförde vi återfuktande Aloe Vera och lite parfym som gör att händerna bevarar sin mjukhet och samtidigt luktar gott. Det blev inte den billigaste lösningen, men resultatet är mycket behagligare, berättar Andreas Wargenbrant. 

Nya butiksdisplayer
Slutligen valdes plast av miljöskäl bort som förpackningsmaterial och istället förpackades handspriten i en 100 % återvinningsbar aluminiumflaska. Intresset för den nya handspriten var stort och en testlansering i 200 ICA-butiker var nära förestående när ett oväntat problem tornade upp sig.

- Precis när lanseringen skulle rullas ut upptäckte vi att de butiksställ vi hade beställt inte höll måttet. Det var faktiskt lite panikkänsla. Vi stod inför omgående leverans till 200 butiker för att introducera vår handsprit på marknaden – och så hade vi inte några fungerande displayer. 

Expresshjälp
- Men jag hade haft kontakt med Smurfit Kappa tidigare och visste att de hade rätt erfarenhet. Så jag tog kontakt med dem och bad om expresshjälp, ler Andreas Wargenbrant. 

Och nu gick det undan. Sani presenterade sina önskemål för Smurfit Kappa, som snabbt presenterade olika prototyper. Efter lite bollande fram och tillbaka spikades ett förslag på lösning: en stabil display som höll balansen trots ett flertal olika tunga produkter - och tryck på samtliga sidor för maximal synlighet i butik. 

- Det gick verkligen undan. Bara tio dagar efter att vi och Smurfit Kappa hade kommit överens om layouten kunde vi leverera färdiga butiksställ till ICA. Det var verkligen en imponerande flexibilitet, säger en nöjd Andreas Wargenbrant.  

Lager i spritfabrik
Nämnas kan också att Sanis lager nog är det enda i sitt slag i världen. Bolaget distribuerar nämligen sina renhållningsprodukter från Ödåkra gamla spritfabrik en knapp mil norr om Helsingborg. Den gamla fabriksbyggnaden från 1897 bjuder på en synnerligen pittoresk miljö där Andreas Wargenbrant även har sina konstutställningar. 

- Jag tror att vi hade sparat åtminstone några människoliv om fler hade använt handsprit under tiden sedan Covid 19 bröt ut. Så det är roligt att få vara med och göra lite skillnad, avslutar Andreas Wargenbrant, som också passar på att hälsa besökare välkomna till ett spritlager som definitivt inte liknar något annat.