Hva kan vi hjelpe deg med?

2020-11-02T00:00:00

Så fick Logosol sitt på det torra

Med tanke på att Sverige till 75 % består av skog, som i årtusenden har utgjort en av landets absolut viktigaste råvaror, borde väl skällsordet ”träskalle” snarast beteckna en person som är ovanligt smart och nytänkande. 

I så fall måste Logosol i Härnösand betraktas som riktiga träskallar. 

I slutet av 80-talet bestämde sig Bengt-Olov Byström i Härnösand för att ge små och medelstora skogsägare chansen att ta bättre vara på den fantastiska råvara de hade i sina marker. 

Resultatet blev lanseringen av det lilla portabla sågverket Solosågen 1989 – en innovation som lade grunden till det ständigt växande träindustriföretaget Logosol med kunder i över 100 länder. 

Sedan dess har sortimentet utvecklats med allt kraftigare sågar, hyvlar och en mängd andra tillbehör som har gjort det förvånansvärt enkelt att sätta upp ett mindre men väl fungerande sågverk på hemmaplan.

Torrt virke utan sprickor
Ett exempel på det sistnämnda är Logosols nya virkestorkaggregat WDU, som i kombination med en specialutformad torkkammare och en app löser problemet med att på några veckor torka virke som kan användas till finsnickerier utan att man riskerar sprickbildning. 

- Men när vi skulle skapa en förpackning till aggregatet gällde det att hitta en bra lösning till den ojämna, tunga och känsliga motordelen. Vi var ett tag inne på att använda frigolit till den delen, men sedan vi presenterat våra tankar för Smurfit Kappa kom de upp med en lösning helt i wellpapp, berättar Logosols Art Director Anna Fossane. 

Miljö och ekonomi
- Den lösningen gav motordelen ett bra stöd samtidigt som vi fick en helt återvinningsbar förpackning i bara ett material, vilket var en fördel både miljömässigt och ekonomiskt. 

- Och som formgivare uppskattar man ju deras service som bidrar till att säkra kvaliteten ner till minsta detalj – t ex genom att snabbt ta fram vridbara 3D-pdf:er av förpackningen där man ser hur grafiken kommer att placeras och på så vis säkerställer att samtliga skarvar stämmer i linjerna som täcker alla sidor i förpackningsdesignen. De vet vad man behöver som kund och det uppskattas, avslutar Anna Fossane.